top of page

Πριν ταξιδέψεις στο εξωτερικό

Updated: Jul 16, 2019

Για μένα τα ταξίδια είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει κανείς με τα χρήματα και το χρόνο του. Η αλλαγή περιβάλλοντος, οι νέες εμπειρίες, οι διαφορετικοί άνθρωποι, οι κουλτούρες, οι συνήθειες, οι γεύσεις, η γλώσσα, δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω, με ενθουσιάζουν όλα. Ακόμα και το πιο κοντινό ταξίδι στα μάτια μου φαντάζει πάντα εξωτικό. Ωστόσο δεν είναι όλα ρομαντικά και ρόδινα, τα ταξίδια χρειάζονται οργάνωση και προβλήματα πάντα προκύπτουν, όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι. Αν θες να μειώσεις όμως τις πιθανότητες, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν.



1. Κλείσε τα εισιτήριά σου νωρίς


Τα αυθόρμητα ταξίδια της τελευταίας στιγμής είναι πολύ ωραία, αν δε χρειάζεται να ανησυχείς για το budget σου. Διαφορετικά καλό θα είναι να κλείσεις όσο πιο νωρίς γίνεται τα αεροπορικά σου εισιτήρια για να πετύχεις διαθεσιμότητα και καλύτερη τιμή.

2. Να είσαι ευέλικτος


Εστίασε περισσότερο στην περίοδο που θέλεις να ταξιδέψεις και όχι τόσο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα εισιτήρια να είναι πολύ πιο φθηνά την προηγούμενη εβδομάδα ή ακόμη και 2 μέρες πριν. Βρες τις πτήσεις που σε βολεύουν, ζήτησε άδεια από τη δουλειά σου και προχώρα στο κλείσιμο των εισιτήριων.


3. Ταξιδιωτικά έγγραφα


Σιγουρέψου ότι έχεις όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζεσαι. Αν ταξιδεύεις εκτός Ευρώπης, βεβαιώσου ότι το διαβατήριό σου είναι σε ισχύ και έλεγξε αν η συγκεκριμένη χώρα χρειάζεται βίζα. Αν χρειάζεται ρώτα από πού μπορείς να την προμηθευτείς, πόσο κοστίζει και πόσο χρόνο χρειάζεται για να εκδοθεί. Αυτά για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων, ούτε στα οικονομικά σου ούτε στις προθεσμίες σου.


4. Εμβόλια


Πολλά από τα ταξίδια εκτός Ευρώπης ελλοχεύουν κινδύνους και υπάρχουν ειδικά εμβόλια που πρέπει να κάνεις πριν ταξιδέψεις. Ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψεις προς Αφρική ή Ασία, ρώτα και μάθε τι εμβόλια χρειάζονται για να είσαι καλυμμένος.


5. Μοίρασε τα λεφτά σου


Δεν είναι καθόλου σπάνιο να χαθεί η βαλίτσα σου και να περάσουν μέρες μέχρι να φτάσει στα χέρια σου ή να σου κλέψουν το πορτοφόλι. Αν θες να γλιτώσεις επιπλέον ταλαιπωρία και στεναχώρια μοίρασε τα λεφτά σου σε διαφορετικά σημεία ώστε να μην ξεμείνεις, ακόμα κι αν συμβούν τα χειρότερα.


6. Φωτοτυπίες


Σε περίπτωση που σου κλέψουν την τσάντα και έχεις μέσα το διαβατήριό σου, το μπλέξιμο μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο. Γι' αυτό καλύτερα να βγάλεις φωτοτυπίες των επίσημων εγγράφων σου και να κουβαλάς αυτά μαζί κατά την περιήγησή σου, ενώ τα αυθεντικά βρίσκονται κλειδωμένα στο δωμάτιο.


7. Κάνε λίστα


Πριν αρχίσεις να πακετάρεις, σκέψου τις καθημερινές σου συνήθειες κι άρχισε να γράφεις μια λίστα με τα πράγματα που χρησιμοποιείς. Αφαίρεσε όσα δεν μπορείς ή δε θες να πάρεις μαζί σου και πρόσθεσε ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για την εποχή του μέρους που κατευθύνεσαι.


8. Πρόσεξε τα μπουκάλια στη βαλίτσα


Στις αεροπορικές πτήσεις, η μεταφορά υγρών στη χειραποσκευή επιτρέπεται έως 100ml. Για να γλιτώσεις χρόνο στον έλεγχο του αεροδρομίου και να μη βρεθείς να σου πετάνε πράγματα στα σκουπίδια, φρόντισε όλα σου τα υγρά και κρέμες να είναι μέχρι 100ml και βάλτα στο ίδιο νεσεσέρ ώστε να είναι εύκολο να τα τσεκάρουν αν χρειαστεί.


9. Κάρτες μνήμης


Αν έχεις φωτογραφική μηχανή μαζί σου, φρόντισε να πάρεις έξτρα μνήμες για να μην ξεμείνεις από «χώρο» στα μέσα του ταξιδιού.


10. Αντάπτορες


Οι πρίζες δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες, οπότε καλό θα είναι να κάνεις την έρευνά σου και να προμηθευτείς τους κατάλληλους αντάπτορες αν χρειάζεται. Για να μην προκαλέσεις ζημιά ούτε στις συσκευές σου ούτε στα ηλεκτρολογικά του σπιτιού.


11. Χάρτες


Προφανώς και τώρα με τα κινητά είναι πιο εύκολο από ποτέ να πλοηγηθείς σε όποιο χάρτη θες. Ωστόσο, για να εξοικονομήσεις δεδομένα και μπαταρία, βρες και κατέβασε από πριν του χάρτες στο κινητό σου. Εγώ θα πρότεινα να πάρεις και τους παραδοσιακούς χάρτινους χάρτες βέβαια, όχι μόνο για παν ενδεχόμενο αλλά και γιατί έχουν άλλη ομορφιά!


12. Δίκτυο


Πριν ταξιδέψεις στο εξωτερικό, κάλεσε τον πάροχό σου και ενημέρωσέ τον για τον προορισμό που πρόκειται να κατευθυνθείς. Σιγουρέψου ότι η περιαγωγή είναι ενεργοποιημένη, ρώτα τα διαθέσιμα δίκτυα της χώρας και τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που το κινητό σου δε συνδεθεί αυτόματα σε κάποιο δίκτυο. Μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν είναι. Το έχω πάθει και ζητούσαν ταυτοποίηση στοιχείων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το διορθώσει κανείς από τους δικούς μου στην Ελλάδα και να πληρώσω 25€ για ένα τηλεφώνημα λίγων δευτερολέπτων από το ξενοδοχείο. Και όλα αυτά στην πολύ γειτονική μας Ιταλία. Πάρε και ρώτα που σου λέω.


12+1. Σνακ για ώρα ανάγκης


Το φαγητό στο αεροπλάνο δε σου άρεσε (ή δεν πρόσφερε), έφτασες στο αεροδρόμιο και έτρεξες να προλάβεις την ανταπόκριση, το τρένο ή το λεωφορείο. Έφτασες στο ξενοδοχείο και είναι νύχτα και δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν πρόλαβες ή δεν έτυχε να φας όταν έπρεπε, δε σου αξίζει να ταλαιπωρείσαι και να πεινάς. Φρόντισε να έχεις πάντα στην τσάντα σου μια μπάρα δημητριακών και ένα μπουκαλάκι νερό για να μην χρειάζεται να σκέφτεσαι και αυτό.





Πηγή : athensvoice.gr

151 views0 comments
Σκιάθος1
bottom of page